5 tips voor een winterklare, diervriendelijke tuin

Zodra de herfst voor de deur staat, maken veel groenliefhebbers hun tuin winterklaar. Volop snoeien, harken en vegen. Maar wist u dat u dieren kunt helpen door minder ijverig op te ruimen? Door de tuin (voor een deel) minder op te ruimen, kunnen dieren namelijk makkelijker nestelen, schuilen of de winter doorkomen.

5 tips om de tuin winterklaar te maken, met liefde en ruimte voor dieren:

1. Laat uitgebloeide bloemen en stengels staan

Uitgebloeide bloemen en stengels van afgestorven planten zijn dan wel dood, er zitten vaak veel eitjes en cocons van nuttige insecten in! Ze hebben de stengels nodig om de winter veilig door te komen. Knip de stengels en bloemen gerust weg rond eind maart of begin april. Dan zijn de insecten wakker geworden en uitgevlogen.

Ook vogels hebben hier profijt van trouwens. In uitgebloeide bloemen zitten vaak zaadjes die vogels gebruiken om aan te sterken voor een koude winter. Laat zaadjes en vruchten vooral liggen in uw tuin. Liggen ze op uw pad? Hark ze dan tussen de planten. Vogels zijn u dankbaar. Daarvoor krijgt u vaak een prachtig fluitconcert terug.

2. Hergebruik dode bladeren in uw tuin

Dode bladeren worden vaak als eerste aangeharkt en opgeveegd. Om daarna in de gft-bak te verdwijnen. Maar dode bladeren zijn juist nuttig. Ze zitten vol voedingsstoffen. Leg ze in een hoekje in de tuin en laat ze in de winter liggen. Dit geeft insecten en egels een plek om hun winterslaap te doen. Heeft u een grasveld? Maai de bladeren dan mee en hark de snippers tussen de planten. Schimmels, wormen en andere kleine diertjes verwerken de versnipperde bladeren in een mum van tijd tot compost, een superfood voor uw tuinplanten. En helemaal gratis. 

3. Maak vogelhuisjes schoon

Heeft u een vogelhuisje in de tuin hangen? Maak na het broedseizoen het vogelhuisje schoon. Verwijder oud nestmateriaal en borstel het schoon met koud water. In de winter gebruiken vogels deze nestkastjes als slaapplek. En vogels houden van een schoon huisje. Zijn ze in de winter gewend geraakt aan hun plekje? Dan is de kans groot dat u ze terugziet in de zomer.

4. Maak uw tuin groener

Een groenere tuin geeft dieren meer ruimte om te leven. Plant hogere struiken waar vogels in kunnen schuilen. Lage dichte struiken zijn fijn voor egels. Let er bij de keuze van plantensoorten op dat ze op verschillend momenten bloeien. Dan hebben insecten het hele jaar door voedsel. Welke struiken zijn goed voor de dieren? 

  • Struikklimop (Hedera helix ‘Arborescens’)
  • Vuilboom (Frangula alnus)
  • Meidoorn (Crataegus monogyna)
  • Krentenboompje (Amelanchier lamarckii)
  • Vuurdoorn (Pyracantha coccinea)

5. Help egels de winter door met een egelhuis

Egels hebben steeds minder ruimte om te leven. Per jaar komen 135.000 egels om door aanrijdingen. U kunt helpen door uw tuin weer geschikt te maken voor egels! Zorg voor een opening in de schutting waardoor ze uw tuin in kunnen. Door een hoekje of een egelpoortje. Zo kunnen ze beschutting zoeken. 

Wilt u de egels écht een plezier doen? Plaats dan een egelhuisje op een beschutte plek. U kunt egels in de winter voeren met egelvoer. Zet daarbij een schaaltje water. Wist u dat de egel dol is op slakken? Met een egel heeft u meteen een natuurlijke plantbeschermer.