De duurzame marsroute van EcoHeemskerk

Sinds juni 2022 bestaat EcoHeemskerk 3 jaar. Wat doet deze energiecoöperatie, die volledig wordt gerund door vrijwilligers? “We willen de inwoners van Heemskerk door de energietransitie heen helpen. Maar we kijken wel kritisch naar alle mogelijkheden.” 

Oprichters George Poel en Ario van der Zande leerden elkaar kennen bij de ‘tafels’ van de Regionale Energie Strategie (RES), waar overheden samen met inwoners kijken hoe en waar duurzame energie kan worden opgewekt. Ario: “Mijn drive om EcoHeemskerk op te zetten, werd eigenlijk gevoed door angst. Hoe houden we Heemskerk boven water? De opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door het verbruik van fossiele energie. Ik wil daarom mijn steentje bijdragen aan de overgang naar duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie en windenergie.” George vult aan: “Ik heb een achtergrond in energietechniek, die kennis kan ik hier goed inzetten. We willen mensen laten zien dat je op allerlei manieren kunt bijdragen aan het verminderen van CO2, van minder vlees eten en elektrisch rijden tot het isoleren van je huis. Van veel maatregelen, zoals isolatie, heb je bovendien direct profijt: je bespaart geld en je woont comfortabeler.”  

Geen biomassa 

Sommige mensen denken volgens George dat EcoHeemskerk een energiemaatschappij is, die iets wil verkopen. “Maar we willen juist mensen helpen. Een van onze eerste acties was ondersteuning bij de Regeling Reductie Energiegebruik, waarmee de gemeente huiseigenaren stimuleerde om woningen energiezuiniger te maken.” Maar we zijn geen Don Quichot, zegt Ario. “We bewegen mee met de mensen, we gaan niet tegenover ze staan. Zo zijn we voor windenenergie, maar we kijken kritisch naar locaties voor windmolens.” Ook kijken ze kritisch naar uitbreiding van het warmtenet van HVC en naar centrales die worden gestookt op biomassa. Ario: “Weet je dat er in Nederland 400 biomassacentrales zijn, waarvan er heel veel worden gevoed door gekapte bomen uit Canada? Daar is niets duurzaams aan.”  

In de kou 

EcoHeemskerk richt zich op kopers en huurders. George: “We hebben een goede samenwerking met WoonopMaat. Huurders krijgen bij de corporatie de mogelijkheid om zonnepanelen te huren en die op hun dak te plaatsen, waardoor ze per saldo maandelijks goedkoper uit zijn.” Ario vult aan: “WoonopMaat luistert echt naar onze adviezen. Onlangs hebben we samen met de gemeente, WoonopMaat een pilotactie georganiseerd bij de Luxemburglaan, waar we mensen een gratis energiebespaarpakket en hulp bij het installeren aanboden. Dan kom je erachter dat sommige mensen niet meer stoken vanwege de hoge energieprijzen. Zij zitten gewoon in de kou, omdat ze de rekening niet kunnen betalen.” George: “Wij gaan voor de combinatie van meer comfort en een lagere energierekening. Tochtstrips op ramen en deuren zijn daarvan een goed voorbeeld.”  

Onafhankelijk 

De aankomende tijd richt EcoHeemskerk zich vooral op isolatie en gedragsverandering. George: “Je kunt op zoveel manieren energie besparen, mensen weten vaak niet wat er allemaal mogelijk is. Onze ambassadeurs – allemaal vrijwilligers  - kunnen inwoners goed voorlichten over bijvoorbeeld de aanschaf van een warmtepomp. Begin juli komen we met een informatieavond over warmtepompen. Verder houden we alle ontwikkelingen goed in de gaten, want die gaan razendsnel. Zo hopen we Heemskerk zo goed mogelijk door de energietransitie te loodsen.” 

Meer weten of lid worden? Kijk op: www.ecoheemskerk.nl