Liever geen brood voor eenden

Veel mensen vinden het voeren van eendjes heel leuk. Heerlijk genieten van al het gekwetter, samen met de (klein-)kinderen. Voor veel kinderen is eendjes voeren dan ook één van de eerste ‘ontmoetingen’ met de natuur. En in veel gevallen het begin van een levenslange fascinatie voor alle dieren. Maar is brood wel gezond voor eendjes?

Het gaat niet goed met de wilde eend, zoals onze eenden officieel heten. Afgelopen jaren is het aantal wilde eenden in Nederland met 30% afgenomen. Dat komt bijvoorbeeld door verlies van leefgebied en plezierjacht, die helaas nog altijd is toegestaan. Maar experts op het gebied van watervogels denken dat er nog meer redenen zijn. Zoals eendjes voeren met brood. Want eenden kunnen daar slecht tegen. Brood bevat erg veel zout en daar kunnen ze ziek van worden. Daarnaast is oud brood met een beetje
schimmel zelfs giftig voor eenden. Hierdoor kunnen ze overlijden. Het natuurlijke dieet van eenden bestaat vooral uit gras, waterplantjes en kleine waterdiertjes. Als ze alleen maar brood eten, missen ze deze belangrijke voedingsstoffen.

Overlast en ziekten

En er zijn meer redenen om te stoppen met het voeren van brood. Brood verteert namelijk langzaam in de natuur. Daardoor blijft het lang liggen en komen er allerlei andere dieren op af, zoals muizen, ratten en meeuwen. Deze dieren kunnen weer voor overlast zorgen. En ook voor hen is brood niet gezond. Blijft brood lang in het water drijven, dan is het bovendien een broeinest voor algen en ziekteverwekkers. De waterkwaliteit gaat daardoor achteruit en daarmee komt ook onze gezondheid in de knel.

Toch graag eendjes voeren?

  • Geef ze ‘gewoon’ tuinvogelvoer. Zaadjes, pitjes en nootjes vinden ze heerlijk en bevatten gezonde voedingsstoffen.
  • Voer speciaal eendenvoer. Te koop in verschillende tuincentra en dierenwinkels. Dit voer blijft drijven.
  • Geef ze (ongezouten) doperwten, mais of graan zoals kippenvoer.
  • Zorg dat je niet te veel voert en dat er geen resten overblijven.