Steeds meer natuurlijk ingerichte speelplekken
Uit onderzoek blijkt dat kinderen veel meer op straat en in het groen spelen dan op speeltoestellen. Denk maar eens aan je eigen jeugd. Dan gaat het om struinen door de bosjes en weilanden en in de buurt spelen met andere kinderen. Pas daarna over die gave, grote speeltoestellen of andere bijzondere speelplekken.
Dit is een van de redenen waarom we als gemeente overstappen op meer natuurlijk ingerichte speelplekken in plaats van de oude, vertrouwde speelplekken met speeltoestellen en valdempende kunstgras ondergronden. In enkele buurten, zoals in Commandeurs, Zuidbroek en bij de Graaf Willem II laan, hebben we een speellandschap met stapstenen, boomstammen en hoogteverschillen aangelegd. Ook hebben we op enkele plekken klimbomen of plukbomen geplant, zoals bij De Velst. We zorgen voor voldoende mogelijkheden om te spelen in het openbaar groen op maximaal 400 meter van de voordeur.
Circulaire werkwijze
Als gemeente stappen we over op een circulaire werkwijze, waarbij we meer speelgroen en beschikbare materialen gebruiken. Zo maken we van oude straatstenen muurtjes en zitjes. En proberen we de schade voor het milieu zoveel mogelijk te beperken door gebruik te maken van hernieuwbare grondstoffen, zoals houtsnippers en houten toestellen. Hierdoor zien deze speelplekken er anders uit dan de traditionele speeltuintjes die we vroeger aanlegden. De nieuwe locaties hebben vaak 1 of 2 jaar nodig om er ‘gezellig en netjes’ uit te zien. Dit komt omdat het gras eerst moet aanslaan en de bomen en struiken tijd nodig hebben om sterker en voller te worden. Maar daarna kunnen de kinderen en hun (groot-)ouders genieten van spannende en inspirerende speelplekken, die goed zijn voor het milieu en de gezondheid.