Voortuin gemeentehuis officieel geopend

Woensdag 1 juni plantte wethouder Gaatze de Vries een paar daglelies op nog lege plekken in de groenbakken voor het gemeentehuis. En daarmee was het plein officieel geopend. De Vries: "In 2019 kwam ik op het idee om dit totaal verharde voorplein te vergroenen. Als je het over hittestress hebt: het was hier op een warme dag ‘s morgens soms al 30 graden. We hebben – in overleg met de buurt - grote bakken aangelegd met inheemse planten en bomen, waardoor we de natuurlijke biodiversiteit versterken. En het is nu een stuk koeler." Ook de bak ter ere van de veteranen, die vol staat met witte anjers, werd vandaag geopend door raadslid Freek Koster. Lex Wijnbeek van hoveniersbedrijf Griffioen gaf vervolgens een toelichting bij de keuze voor de planten en hielp de wethouder met het planten van de lelies.

Het weer in Nederland wordt steeds extremer, aldus wethouder De Vries. “Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Omdat onze omgeving sterk is versteend, krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress, droogtestress en wateroverlast. 

Regenwater wordt opgevangen

Op het plein staan verschillende bakken met inheemse planten. Verder is onder de verharding van het plein een waterberging aangebracht. Het regenwater dat op het plein valt, kan langs de straatstenen en de kolken naar een laag van hardsteen en plastic kratten. De holle ruimte tussen het hardsteen gebruiken we om regenwater in op te vangen. En het water in de kratten wordt gebruikt voor het beregenen van de groenvakken. De Vries: “Dus als u straks geniet van het frisse groen op het voorplein, weet dan dat dit mogelijk wordt gemaakt door opgevangen regenwater!