Waterdag Heemskerk 2022

Fontein Assumburg

Op zaterdag 21 mei is het Waterdag in Heemskerk. Tussen 12.00 en 16.00 uur staat Park Assumburg in het teken van schoon water. Kom jij ook?

Waterdag 2022

Geniet van alles rondom water  

Op zaterdag 21 mei van 12.00 – 16.00 uur organiseert de gemeente Heemskerk een Waterdag in Park Assumburg met volop gratis activiteiten in, rond en op het water. Er is er een informatiemarkt, waar u onder andere ideeën kunt opdoen voor het vergroenen van uw tuin of balkon, een imker u vertelt over het belang van insecten en het IVN laat zien wat er allemaal in het water leeft. Verder kunt u meedoen aan een mini-cursus ‘wildplukken’, een rondleiding krijgen door de tuinen van het Slot en een wandeling maken door de tuinen van Kasteel Assumburg met boswachter Evert-Jan Woudsma.  

Ruil uw tegel tegen een plantje! 

De gemeente Heemskerk doet mee aan het NK Tegelwippen. Wip ook de tegels in uw tuin en vervang ze door groen! Als u een tegel uit uw tuin haalt en deze inlevert tijdens de Waterdag, krijgt u in ruil een zakje bloemzaad en een plantje.

Supergave wateractiviteiten voor kids 

Doe meer aan de Water-actie-route! Je kunt onder andere waterbeestjes leren herkennen, meedoen aan een sup try-out, leren vissen van de jeugdleden van Visvereniging ’t Snoekje of een modelbootje besturen.

Programma Waterdag

Klik hier voor een grote afbeelding van de plattegrond (png, 5 MB)

Wateractiviteiten voor kinderen

12.15 - Mini-cursus Wildplukken

Het hele jaar door is er eten te vinden in de natuur: bladeren, bloemen, bessen, noten, vruchten en wortels. Tijdens de wandeling leer je welke planten je kunt eten. De mini-cursus is geschikt voor iedereen die graag in de natuur is. Je leert wat je in de natuur kunt verzamelen en hoe je het kunt bereiden. Inclusief hand-out over eetbare planten. Kennis van planten is niet nodig.  

Begeleid door B van Tongeren, natuurgids.  
Start om 12.15 uur en om 14.30 uur (1,5 uur) 
Startplaats: voor de brug van Kasteel Assumburg.

13.30 uur - Rondleiding door kasteeltuin Assumburg

Welke planten, bomen en kruiden groeien er nú in de kasteeltuin? En hoe was dat in 1622? Tijdens de wandeling leer je waarom we nu extra moeite moeten doe voor biodiversiteit en waarom dat vroeger geen probleem was. Een mooie kans om inspiratie op te doen voor de eigen tuin! 

Begeleid door Jan Broekkamp, tuinvrijwilliger en IVN-gids.  
Start om 13.30 uur (1 uur) 
Startplaats: op het pleintje voor Kasteel Assumburg

15.30 - Op stap met boswachter Evert-Jan: op zoek naar leven!

Waarom hebben we nu last van de eikenprocessie rups en 10 jaar geleden niet? Waarom hoor je zoveel over biodiversiteit? Waarom zie je steeds vaker ongemaaide bermen in plaats van kort gras? Tijdens deze wandeling leer je waarom. Feiten worden tijdens de wandeling van fabels onderscheiden. Je kijkt na deze wandeling nooit meer hetzelfde naar de berm, sloot, vlieg of vogel. Trek wandelschoenen aan en zorg dat je op tijd klaar staat. 

Begeleid door Evert-Jan Woudsma, boswachter. 
Start om 15.30 uur (1 uur) 
Startplaats: op het pleintje voor Kasteel Assumburg

Modelbootjes besturen

Bij de kraam van de ScheepsModelbouwgroep IJmond kun je zelf proberen om een bootje te besturen, onder begeleiding van leden van de modelbouwgroep. Ook zijn er een paar mooie op schaal nagebouwde modelbootjes te bewonderen. En lijkt het je een leuke hobby? De Scheepsmodelbouwgroep is altijd op zoek naar nieuwe leden. Kijk op SMG IJmond.

Leer vissen!

Leden van de Heemskerkse hengelsportvereniging Het Snoekje geven de jeugd tips over vissen met respect voor natuur. Bij de kraam krijg je informatie over vishengels en het maken van goed vissenvoer. Ook leer je visvriendelijk onthaken, hoe je een gevangen vis goed behandelt én welke vissoorten er in Heemskerk zijn. Aan de waterkant staan vishengels waarmee je misschien voorntjes, bleitjes of zelfs een brasem kunt vangen. Ontdek een hobby die een leven lang mee gaat. Kijk op hengelsportvereniging ‘t Snoekje 

Leer suppen tijdens de sup try-out!

Leer de basistechnieken tijdens deze sup try-out: 30 minuten suppen. Iedereen met een zwemdiploma mag meedoen. Ben je onder de 18 jaar? Zorg dan dat een ouder/verzorger met je meegaat. Nanda en haar collega van El Kombi maken je wegwijs. Na een korte introductie over het materiaal, de basishandelingen en veiligheid, ga je het water op. Je zult zien dat je in no time staat! Wel op je evenwicht blijven letten én genieten. Nu al zin? Kijk op https://elkombi.nl/ 

Informatiemarkt

Op de informatiemarkt vind je verschillende kraampjes:

  • NK Tegelwippen: Ruil uw tegel voor een plant en bloemzaadjes (gemeente Heemskerk) 
  • Gifvrij tuinieren (HHNK
  • Bijen houden van … (Bijenhoudersvereniging Beverwijk
  • Sierplanten voor in de tuin (Niek Koning) 
  • Wat doen we als gemeente aan duurzaamheid? (gemeente Heemskerk
  • Plantenruilkraam: ruil jouw planten tegen andere planten 
  • Wat leeft er allemaal in het water? (IVN

Ruil een tegel voor een plant!

Haal een tegel uit je tuin en lever hem in tijdens de Waterdag. In ruil hiervoor krijg je van de gemeente Heemskerk een zakje bloemzaad en een plantje. Zo zorg je voor een klimaatadaptieve tuin vol groen en leven! Deze kraam staat op het parkeerterrein bij Kasteel Assumburg. 

Geef ook op www.nk-tegelwippen.nl aan hoeveel tegels je hebt gewipt. Heemskerk, Beverwijk en Velsen strijden namelijk om de titel ‘Tegelwipper van de IJmond’.

Werken aan schoon water in Heemskerk

Schoon en gezond water in Heemskerk. In de kraam van HHNK krijgt u informatie over de waterkwaliteit en maatregelen om deze te verbeteren, zoals natuurvriendelijke oevers, maaionderhoud, landbouwmaatregelen, campagne gifvrij tuinieren en vismigratie. 

‘Bijen houden van… ‘

De Bijenhoudersvereniging Beverwijk toont het belang van water voor bijen en andere insecten. Hoe kun je bij de inrichting van je tuin rekening houden met bijen? Een tuin wordt nóg leuker als je ook voor wilde bijen nestelgelegenheid maakt. Je leert hoe je eenvoudig met simpele materialen een bijenhotel kunt maken of een rommelig hoekje kunt inrichten. Natuurlijk vertellen wij je ook alles over de wondere wereld van de bij. Als aandenken aan de Waterdag kun je thuis genieten van een kaars gemaakt van echte bijenwas of de heerlijke honing die de bijen hebben verzameld. 

Nu al nieuwsgierig? Neem een kijkje op de website van de Bijenhoudersvereniging!

De sierplantenkraam: maak je tuin mooier!

Een hobbykweker verkoopt zijn zelf opgekweekte sierplanten voor in uw tuin. Maak een keuze uit planten voor schaduw en zon, blauw en roze, rood en geel. Van alles wat! En voor alles een advies over hoe ze te planten, te onderhouden en te laten bloeien. Alles zeer betaalbaar, vanaf € 1.

Ruil jouw planten bij de Plantenruilkraam

Heb je plantjes gezaaid en kun je ze niet allemaal kwijt? Heb je om een andere reden planten over? Bij deze kraam kun je ze kwijt en eventueel ruilen voor wat iemand anders meebrengt. Het hangt er dus helemaal vanaf wat en hoeveel iedereen meeneemt. Ook zaden zijn te ruilen. Maak een praatje over tuinonderhoud, wie weet krijg je goede tips! 

Wat leeft er in het water?

Bij de kraam van het Instituut voor Natuur- en Milieueducatie (IVN) leer je over alles wat groeit, bloeit en leeft in het water. Met behulp van schepnetjes, microscoop en zoekkaarten ga je aan de slag in en rond het water. De vondsten bekijken we met elkaar. Zo ben je straks een echte wateronderzoeker.

Wat doet de gemeente aan duurzaamheid? En wat kun je zelf doen?

Wil je graag je tuin vergroenen of water opvangen, maar je weet niet hoe? De gemeente geeft informatie over bijvoorbeeld geveltuintjes en regentonnen. De gemeente heeft het nu nog makkelijker gemaakt om geveltuintjes aan te leggen. Ook geven we uitleg over klimaatverandering en wateroverlast en wat we daar tegen kunnen doen. Je kunt bijdragen door je in te schrijven voor een regenton met korting.

Jeugdleden brandweer leren wethouders blustechnieken

Jeugdleden van de brandweer zullen op de Waterdag op zaterdag 21 mei om 12.30 uur wethouders Gaatze de Vries en Frits Brouwer leren hoe je een brand moet blussen. De wethouders krijgen eerst instructies van de jeugdleden en moeten vervolgens zo snel mogelijk een brandje blussen. Daarna blijven de jeugdleden aanwezig op de Waterdag om bezoekers alles te leren over het werk van de brandweer. Bezoekers mogen ook zelf oefenen met een brandslang.