Wat kan ik zelf doen?

Hittegolven of juist enorme buien, alle energie in 2050 duurzaam én een klimaatbestendig Heemskerk. Samen moeten we aan de slag gaan om de gevolgen van klimaatverandering te beperken. Soms kan een simpele actie rondom het huis al een verschil voor u maken. Wat kunt u zelf doen? 

Door uw (voor)tuin te vergroenen wordt deze mooier, levendiger én klimaatbestendig. Kijk eens of alle tegels in uw tuin wel nodig zijn. Stichting Steenbreek geeft tips hoe u uw tuin groener, biodiverser en klimaatvriendelijker kan maken.

Geveltuintjes zijn smalle stroken met planten tegen de gevel van een woning of gebouw. Huizen zonder voor- of zijtuin zijn hiervoor erg geschikt. U mag zelf een geveltuintje aanleggen. Dit doet u eenvoudig door een rijtje stoeptegels langs de gevel weg te halen en hier aarde en planten voor terug te zetten. Op deze pagina leest u de voorwaarden.

Koop een regenton om water op te vangen. Of gebruik een gieter om uw planten water te geven in plaats van een sproeier. Op die manier krijgen planten zo direct mogelijk hun water en verdampt het niet. Meer tips tegen hittestress en droogte? Kijk op WatZr.nl.

 

We krijgen vaker te maken met extreme neerslag. In een uur valt soms meer regen dan normaal in een maand. Op verschillende locaties leidt dat tot overlast. Op de website van het Hoogheemraadschap leest u meer over het inrichten van een groene, watervriendelijke tuin. Verder kunt u een groendak plaatsen of tegels vervangen door een houten vlonder. Meer tips vindt u op www.WatZr.nl.

 

Een riool kan nog wel eens verstoppen. In de herfst/winter door bladeren in de dakgoot. Maar ook door etensresten. Zit uw riool verstopt? Probeer het dan eerst met baking soda, azijn en heet water door te laten lopen voordat u agressieve middelen gebruikt. Meer riool-tips? Kijk op WatZr.nl.

Een duurzaamheidslening ondersteunt duurzame initiatieven van particuliere woningeigenaren. Een scala aan maatregelen komt hiervoor in aanmerking. Denk aan zonnepanelen, een warmtepomp, woningisolatie en/of een groen dak.

Schone energie & duurzame warmte

Energie besparen is goed voor het klimaat én uw portemonnee. Er zijn veel duurzame oplossingen voor inwoners. Wek bijvoorbeeld uw eigen stroom op met zonnepanelen of isoleer uw huis. Of begin klein: zet de verwarming iets lager of zet apparatuur uit als u deze niet gebruikt. 

Een eerste belangrijke stap in verduurzaming is energiebesparing. Energie besparen begint met inzicht in uw verbruik. Dat kan door een warmtescanvan uw woning te laten doen. Zo kunt u dankzij infrarood zien waar warmte, en dus energie, uit uw woning lekt.

Kleine maatregelen
Altijd goed om mee te beginnen: kleine maatregelen. U kunt hierbij denken aan ledverlichting, tochtstrips, waterbespaarders en radiatorfolie. In het werkgebied van Omgevingsdienst IJmond zetten verschillende gemeenten zich in om hun inwoners te helpen met het nemen van deze maatregelen. Op de webpaginavan de Omgevingsdienst vindt u een overzicht van deze projecten. 

Grote maatregelen
Heeft u de kleine maatregelen getroffen en wilt u een stap verder gaan? Denk dan aan investeren in isolatie. Kijk voor meer informatie en handige links op www.odijmond.nl.

Project Duurzamer Wonen

Wilt u uw energieverbruik verlagen, dus geld besparen, en comfortabel blijven wonen? Met het project Duurzamer Wonen biedt gemeente Heemskerk kosteloos digitaal energieadvies aan via  EcoHeemskerk. U leert hoe kleine maatregelen werken en hoe grote maatregelen, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen, in uw woning toe te passen zijn. Ook ontvangt u via Duurzaam Bouwloket kleine maatregelen die direct voor besparing zorgen, zoals tochtstrips of een waterbespaarder voor de kraan.

U kunt zich direct aanmelden via www.ecoheemskerk.nl/videospeedscan of via onze partner www.duurzaambouwloket.nl/DuurzamerWonen. U krijgt een uitnodiging en ‘wandelt’ op de afgesproken tijd met de energiecoach door uw huis. Zo komt u in ongeveer een half uur te weten hoe en waar u energie kunt besparen. U heeft wel een computer met internet nodig.

Op de website www.iedereendoetwat.nl vindt u meer praktische tips. 

Zonne-energie

Aan het opwekken en gebruik van zonne-energie zitten vele voordelen. Zelf ook zonne-energie opwekken? Op de website van Omgevingsdienst IJmond vindt u meer informatie.

Andere duurzame energie

Of kijk op de website www.iedereendoetwat.nl waar u andere oplossingen voor het opwekken van duurzame energie vindt.

In de toekomst gaan we meer duurzame energie gebruiken en ook duurzaam verwarmen, douchen en koken. Wat betekent dat voor uw woning? Aan de ene kant onderzoekt de gemeente het tijdspad om enkele wijken voor 2030 aardgasvrij te maken. Aan de andere kant wordt onderzoek gedaan hoe we dan gaan verwarmen.

Duurzame verwarming

Bent u nu al toe aan duurzame verwarming? Een van de manieren voor elektrische, duurzame verwarming is een waterpomp. Meer informatie over warmtepompen vindt u op de website van Duurzaam Bouwloket en van Milieu Centraal. Daarnaast bestaat er infraroodverwarming. Meer hierover leest u ook via Duurzaam Bouwloket en Milieu Centraal. Vraag vooral ook bij de gemeente na wat er voor uw wijk op de planning staat. 

Wat u ook kunt checken is of uw cv-ketel op de juiste temperatuur staat. Regelmatig staat hij te hoog. Zet hem op 60 graden en bespaar direct op aardgas. Lees er meer over op www.zetmop60.nl.

Stooktips: juiste kachel, schoonmaken, droog hout

Zorg voor de juiste grootte kachel in verhouding tot de ruimte die u wilt verwarmen. Schoorstenen en rookkanalen moeten goed zijn afgestemd met de haard of kachel. Het is ook belangrijk dat u, tenminste één keer per jaar, uw schoorsteen door een erkend vakman schoon laat maken. Maak het vuur aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes en stook alleen droog, onbehandeld hout. Stook niet bij windstil of mistig weer.

Stooktips: Frisse lucht, controleer de vlam

Voldoende frisse lucht in de ruimte waar gestookt wordt is belangrijk, net als volledige luchttoevoer tijdens het stoken. U kunt dit zelf controleer door naar de kleur van de rook en de vlam te kijken. En als laatste: laat houtvuur vanzelf uitbranden. Door de stooktips te volgen houdt u rekening met uw buren en beperkt u overlast en gezondheidsklachten voor uw omgeving. Meer informatie over de tips voor winter & zomer kunt u vinden op www.milieucentraal.nl en www.odijmond.nl/houtrook.  

Gezondheidseffecten

Houtrook bevat ongezonde stoffen en draagt bij aan luchtverontreiniging. De GGD geeft informatie over mogelijke gezondheidseffecten van blootstelling aan houtrook. Ook geven zij voorlichting over stoken met zo min mogelijk overlast en effect op uw gezondheid. Op www.ggdkennemerland.nl vindt u meer informatie over gezondheidseffecten van houtrook.

Speciaal voor ondernemers

Duurzaam ondernemen is maatschappelijk verantwoord ondernemen (MV). Duurzame ondernemers kijken niet alleen naar hun winst- en verliescijfers, maar ook naar de gevolgen van hun bedrijfsactiviteiten voor mens en milieu. Nu en in de toekomst. Kijk op www.heemskerk.nl voor meer informatie. 

Handige links

  • Duurzaambouwloket.nl
  • www.iedereendoetwat.nl
  • www.odijmond.nl
  • www.ecoheemskerk.nl
    EcoHeemskerk is een organisatie voor Heemskerkse burgers door Heemskerkse burgers, met een hoge mate van burgerparticipatie (leden).
  • www.milieucentraal.nl 
    Milieu Centraal is de praktische gids voor duurzame tips en adviezen.
  • www.hier.nu
    Klimaatbureau HIER helpt je slimme keuzes te maken die ook goed zijn voor het klimaat.
  • Zet uw cv-ketel op 60 graden en bespaar direct op aardgas. Lees opZetmop60.nlhoe dat moet.
  • www.duurzamehuizenroute.nl
    De Nationale Duurzame Huizen Route is een onafhankelijk platform waar huiseigenaren hun ervaringen delen over duurzaam wonen. De woningen van duurzame huiseigenaren zijn een bron van inspiratie en informatie voor mensen die zelf aan de slag willen met hun huis.

Tips? Mail ons!