Wat doe je met een kapotte trui, stoel, fiets of broodrooster? In het Repair Café kun je samen aan de slag om kapotte spullen te repareren.

Deskundige vrijwilligers, gereedschap en materiaal zijn aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen en speelgoed.

Neem je kapotte spullen van thuis mee en ga in het Repair Café samen aan de slag. Wie niets te repareren heeft, helpt een ander.

Wanneer & waar?

Iedere 1e zaterdag van de maand

10.00 – 14.00 uur

In de Schuilhoek

Van Bronckhorststraat 1

Heemskerk

Thuis afval scheiden is een belangrijke stap om bij te dragen aan een duurzame omgeving en het verminderen van de hoeveelheid afval dat naar de verbrandingsoven gaat.

Papier en karton

Papiervezels kunnen tot 7 à 8 keer hergebruikt worden! 87% van het papier dat we in Nederland maken komt van gerecycled papier. Vuil papier hoort bij het restafval. Denk aan zakdoekjes of pizzadozen met vetvlekken.

Plastic, blik en drankkartons

Van plastic maken we bijvoorbeeld broodtrommels en bermpaaltjes. Blik recyclen we tot nieuwe blikjes of treinonderdelen. Het gescheiden materiaal van drinkpakken levert bijvoorbeeld nieuwe pannen, pennen en emmers op. Daarom houden wij plastic, blik en drinkpakken apart.

Glas

Het is belangrijk dat je glas apart houdt. Want? Glas kunnen we 100% recyclen en oneindig hergebruiken.

GFT & etensresten (Groente, Fruit, Tuinafval en etensresten)

De groene energiefabriek maakt groen gas en compost van gft. Met groen gas kunnen we koken, huizen verwarmen en auto’s laten rijden. Tuinders en boeren gebruiken compost om hun grond mee te bewerken.

Textiel

Is je textiel schoon en droog? Dat mag in de textielbak. Ook als het kapot en versleten is. Meer dan de helft van het textiel dat we ophalen is nog bruikbaar. Dit gaat naar kringloopwinkels of verschepen we naar het buitenland.

Hier wordt de kleding opnieuw gedragen. Is textiel niet meer draagbaar? Dan recyclen we het als: isolatiemateriaal, autobekleding, vloerbedekking, poetsdoeken of we maken er garens van.

Frituurvet

Lever dit in bij het afvalbrengstation, frituurvetbak of vraag of de supermarkt in jouw buurt een inleverpunt heeft. Door frituurvet gescheiden in te leveren krijgt gebruikt frituurvet en bakolie een 2e leven als biobrandstof.

Deze biobrandstof gebruiken we in bijvoorbeeld tuinbouwkassen en warmtekrachtcentrales. Of in het vervoer. Zo komt het gebruikte frituurvet niet terecht in het riool waar het verstoppingen en schade kan opleveren. 

Elektrische apparaten

Alle elektrische apparaten met en zonder batterijen en losse batterijen en accu’s moeten altijd apart ingeleverd worden. Zodat we ze op een veilige manier recyclen. Zo kunnen we de materialen hergebruiken. In Heemskerk hebben we ook een speciale bak voor kleine elektrische apparaten zoals elektrische tandenborstels of scheerapparaten.

Kun je de batterij vooraf gemakkelijk uit een apparaat halen? Doe dat dan en lever ook deze weer apart in. Moet je er veel moeite voor doen? Laat de batterij dan zitten. Specialisten of machines halen de batterij uit je apparaat.

Deze wordt dan verwijderd door een machine of door specialisten. Zij verwijderen iedere batterij op een veilige manier. Apparaten en batterijen lever je in bij het afvalbrengstation. Of kijk op Doe Maar Apart voor een inleverpunt in jouw buurt.

Werken je apparaten nog? Breng ze vooral naar de kringloop. Of verkoop ze!

Restafval

Wat overblijft na het scheiden zien we meestal als restafval. Dit zijn materialen die we niet kunnen recyclen of composteren. Zorg ervoor dat je geen recyclebaar materiaal in het restafval gooit.

Multi-mini-bak, frituurvetbak & kleine elektrische apparatenbak

In Heemskerk hebben we multi-mini-bakken en andere bakken voor specifieke soorten afval.

 • Multi-mini-bakken: Lege batterijen, lampen, CD’s, oude telefoons, adapters en inktcartridges. 
 • Frituurvetbak: Gebruikt frituurfet, olie en bakresten.  
 • Kleine elektrische apparatenbak: Bijvoorbeeld elektrische tandenborstels of scheerapparaten.  

Deze 3 soorten bakken staan naast elkaar op 3 verschillende locaties in Heemskerk. De locaties zijn:

 1. Starweg bij de Vomar
 2. Aan de Mozartstraat
 3. Op het Haydnplein

Afval scheiden in Heemskerk

Ga naar Afval scheiden in Heemskerk voor praktische informatie over afval scheiden in jouw buurt.

We proberen zo goed mogelijk afval op te ruimen in ons dorp. Toch blijft soms afval liggen. Zelf zwerfafval rapen? Leen 1 van onze grijpers. Haal een afvalgrijper op bij de receptie in het gemeentehuis. Samen houden we ons dorp schoon.

Zwerfafval voorkomen? 

 • Zet geen vuilniszakken of los afval naast een afvalcontainer. Dit trekt ongedierte aan.
 • Breng afval dat niet in de container past naar een afvalbrengstation.

Voor grote spullen waar je vanaf wil kun je terecht in: 

Neem je afvalpas mee naar het afvalbrengstation.

Woon je in de IJmond? Dan kun je meedoen aan de lokale kledingruilactie. Als deelnemer aan de zogeheten Ketting Kledingruil kun je kledingstukken inleveren en ruilen met buurtgenoten. Kijk voor meer informatie op clothingloop.org.

Wist je dat je onderweg je statiegeldblikje of flesje kunt doneren in een van de 12 statiegeldbakken? Anderen kunnen ze eruit halen en inleveren voor statiegeld. Dit helpt mensen die statiegeld verzamelen én vermindert zwerfafval.

Locaties statiegeldbakken

 • Centrum: Zaalberglaan, tussen Schaatsbankje
 • Centrum: Burgemeester Nielenplein
 • Centrum: Kerkweg, bij de Dekamarkt
 • Centrum: Maerten van Heemskerckstraat, bij de Vomar
 • Centrum: Haydenplein, bij de Jumbo
 • Park Assumburg, het grote grasveld
 • Parkeerplaats Assumburg, ingang Trompet
 • Tolweg, parkeerplaats Koetshuijs
 • Voor het gemeentehuis
 • Station Heemskerk noordkant
 • Station Heemskerk zuidkant
 • Europaplein, ter hoogte van parkeerterrein