Door je (voor)tuin te vergroenen maak je deze mooier, levendiger én klimaatbestendig. Kijk eens of alle tegels in je tuin wel nodig zijn. Stichting Steenbreek geeft tips hoe je je tuin groener, biodiverser en klimaatvriendelijker maakt.
Milieucentraal geeft tips hoe je je tuin ontwerpt.
Geveltuintjes zijn smalle stroken met planten tegen de gevel van een woning of gebouw. Huizen zonder voor- of zijtuin zijn hiervoor erg geschikt. Je mag zelf een geveltuintje aanleggen.
Dit doe je door een rijtje stoeptegels langs de gevel weg te halen. Zet hier aarde en planten voor terug. Lees de voorwaarden van een geveltuintje.
Ga je deze winter aan de slag met bollen in je tuin? Koop biologische bollen. Erg belangrijk voor het vergroten van de biodiversiteit. Dat doen wij ook.
4 Redenen om over te stappen op biobollen:
1. Je wil geen insecten doden met je aankoop
Een van de grootste oorzaken van de achteruitgang van het aantal verschillende dieren en planten is het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw. De bollenteelt gebruikt de meeste verschillende soorten en hoeveelheid aan deze giftige middelen.
Resten van de bestrijdingsmiddelen op de bloembol blijft zeker 1 jaar in je tuin zitten. En waarschijnlijk zelfs langer.
2. Om het bodemleven in leven te houden
Resten van gifstoffen in niet-biologische bollen hebben ook invloed op het leven onder de grond. Ook wel: gifbollen.
Plant je bollen met kunstmest en bestrijdingsmiddelen? Dan kan het bodemleven in je tuin hierdoor voor een deel doodgaan. Ook de planten in je tuin groeien hierdoor minder goed. Al het leven in de tuin is namelijk met elkaar verbonden.
3. Biobollen groeien beter
Traditionele bollen zien er misschien wel perfect uit op moment van verkoop. Maar de waarheid is: ze zijn een beetje lui. Na de verkoop stopt de toevoer van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. En hebben de bollen ineens te maken met de echte wereld.
Dat is intens voor ze. Veel bollen sterven daardoor al af na 1 of enkele jaren in je tuin. Koop je biologisch gekweekte bollen? Dan heb je echt sterke bollen in je tuin. Die zijn gewend aan beestjes en schimmels. En ze zijn sterker.
4. Omdat je wil bijdragen aan een kleurrijke toekomst voor iedereen
Door het kopen van biologisch bollen draag je direct bij aan een betere wereld. Let daarbij op het SKAL-keurmerk voor biologische producten. Of vraag ernaar bij het tuincentrum.
Staat er niks op de verpakking? Ga ervan uit dat het traditionele bollen zijn.
Wist je dat je dieren helpt door je tuin minder fanatiek op te ruimen? Dan kunnen dieren:
- Makkelijker nestelen.
- Schuilen.
- Of de winter doorkomen.
Maak je tuin winterklaar met deze 5 tips:
1. Laat uitgebloeide bloemen en stengels staan
Uitgebloeide bloemen en stengels van afgestorven planten zijn dan wel dood. Maar er zitten vaak veel eitjes en cocons van nuttige insecten in! Ze hebben de stengels nodig om de winter veilig door te komen. Knip de stengels en bloemen gerust weg rond eind maart of begin april. Dan zijn de insecten wakker en uitgevlogen.
Ook vogels hebben hier wat aan. In uitgebloeide bloemen zitten vaak zaadjes die vogels gebruiken om aan te sterken voor een koude winter. Laat zaadjes en vruchten vooral in je tuin liggen. Hark ze tussen je planten als ze in de weg liggen.
2. Hergebruik dode bladeren in uw tuin
Dode bladeren zitten vol voedingsstoffen. Gooi ze dus niet weg. Leg ze in een hoekje in de tuin en laat ze in de winter liggen. Dit geeft insecten en egels een plek om hun winterslaap te doen.
Heb je een grasveld? Maai de bladeren dan mee. En hark de snippers tussen de planten. Schimmels, wormen en andere kleine diertjes verwerken de versnipperde bladeren snel tot compost. Een superfood voor je tuinplanten. En gratis.
3. Maak vogelhuisjes schoon
Heb je een vogelhuisje in de tuin hangen? Maak na het broedseizoen het vogelhuisje schoon. Verwijder oud nestmateriaal en borstel het schoon met koud water.
In de winter gebruiken vogels deze nestkastjes als slaapplek. En vogels houden van een schoon huisje. Raken ze in de winter gewend aan hun plekje? Dan is de kans groot dat je ze terugziet in de zomer.
4. Maak je tuin groener
Een groenere tuin geeft dieren meer ruimte om te leven. Plant hogere struiken waar vogels in kunnen schuilen. Lage dichte struiken vinden egels fijn.
Let er bij de keuze van plantensoorten op dat ze op verschillende momenten bloeien. Dan hebben insecten het hele jaar door voedsel. Welke struiken zijn goed voor de dieren?
- Struikklimop of Hedera helix Arborescens.
- Vuilboom of Frangula alnus.
- Meidoorn of Crataegus monogyna.
- Krentenboompje of Amelanchier lamarckii.
- Vuurdoorn of Pyracantha coccinea.
5. Help egels de winter door met een egelhuis
Egels hebben steeds minder ruimte om te leven. Per jaar komen 135.000 egels om door aanrijdingen. Help de egels door uw tuin weer geschikt te maken!
Zorg voor een opening in de schutting waardoor ze je tuin in kunnen. Door een hoekje of een egelpoortje. Zo kunnen ze beschutting zoeken.
Wil je de egels echt een plezier doen?
- Plaats een egelhuis op een beschutte plek.
- Je voert de egels in de winter met egelvoer.
- Zet daarbij een schaaltje water.
Wist je dat de egel dol is op slakken? Met een egel heb je meteen een natuurlijke plantbeschermer.
- Duurzaam Bouwloket: energieloket op het gebied van energiebesparing.
- Iedereen Doet Wat: vragen over energie uitgelegd.
- Omgevingsdienst ODIJmond: voert taken uit op gebied van milieutoezicht, handhaving en vergunningverlening.
- Eco Heemskerk: vrijwilligersorganisatie voor Heemskerkers, door Heemskerkers.
- Milieucentraal: praktische gids voor duurzame tips en adviezen.
- Klimaatbureau HIER: helpt je slimme keuzes te maken die ook goed zijn voor het klimaat.
- Zetmop60.nl: zet je cv-ketel op 60 graden en bespaar direct op aardgas. Lees op de website hoe dat moet.
- Duurzame Huizen Route: bron van inspiratie en informatie voor als je zelf aan de slag wil om je huis duurzamer te maken.
Groene daken verkoelen in warme periodes, verjagen muggen én gaan wateroverlast tegen. Ook gaat je dak veel langer mee. Plus: de beplanting heeft een luchtzuiverende werking en helpt bijen, vlinders en vogels.
Meer weten over:
Het Groenbeleidsplan 2019 (pdf, 7 MB) versterkt het groen in Heemskerk aan de hand van 4 thema’s:
- Identiteit.
- Gezondheid.
- Biodiversiteit.
- Klimaat.
Dit plan maakten we met inbreng van de inwoners van Heemskerk en verschillende partijen met kennis van natuur en groen.
Voordat de aannemer van de gemeente start met snoeien, kijkt hij of er nesten met broedende vogels in de bomen zitten. Dan worden de bomen – en dus de vogels – met rust gelaten. Zitten er geen nesten met broedende vogels in de bomen? Dan mogen de bomen gesnoeid worden. Ook tijdens het broedseizoen. Daarom zie je dat de aannemer soms bomen snoeit of weghaalt in het broedseizoen.
Soms krijgen we meldingen van inwoners dat we te weinig maaien. Dat gaat vaak over plekken waar we kort gras hebben omgevormd naar bloemrijk gras. Sommigen vinden dat deze plekken er soms onverzorgd uitzien. Maar we maaien hier bewust minder om de biodiversiteit te helpen. We hebben de plekken waar gras groeit ingedeeld in 4 categorieën. Daarbij hebben we gekeken naar het gebruik van het gras en de mogelijkheden om de biodiversiteit te versterken. Aan de hand daarvan bepalen we het beheer.
1a. Kort gras (recreatief)
Deze grasveldjes legden we aan voor recreatie in de woonwijken om te sporten, te spelen en elkaar te ontmoeten. Ook mogen hier soms honden loslopen. Deze plekken maaien we ongeveer 20 keer per jaar.
1b. Kort gras (niet-recreatief)
Dit zijn de plekken waar we ooit kort gras hebben aangelegd voor een groene aankleding van straten en buurten. Dit doen we nu niet meer. Op een aantal plekken toverden we kort gras al om tot bloeiende bermen en velden. En dat gaan we vaker doen.
2. Bloemrijk gras
Bermen en velden met bloemrijk gras maaien we 1, 2 of 3 keer per jaar, afhankelijk van de bodemsoort. We maaien hierbij volgens de ‘sinus methode’: we maaien niet de hele berm of het veld in één keer, maar in delen. Zo hebben insecten en andere dieren altijd een plek om te schuilen en voedsel te vinden.
3. Ecoflora
Dit zijn bermen, velden en natuurvriendelijke oevers met veel verschillende planten en dieren. We hebben hiervoor een aannemer, die veel verstand heeft van ecologisch beheer. De aannemer kijkt steeds welke werkzaamheden goed zijn om de natuur zo goed mogelijk te helpen. Deze plekken maaien we 1 of 2 keer per jaar en soms helemaal niet.
4. Begrazing door schapen
Onze herder Marleen de Bie trekt door Heemskerk met haar schapen om grotere grasoppervlakten te begrazen. Begrazing zorgt voor meer biodiversiteit. Veel zaden blijven plakken in de vacht van de schapen. Doordat de schapen van het ene grasland naar het andere gaan, worden de zaden verspreid. Bovendien blijft er na begrazing altijd wat gras staan, waardoor insecten goed kunnen overleven. En de wol van de schapen gebruiken we bij het aanplanten van jonge bomen, zodat we regenwater beter kunnen vasthouden.
We bestrijden onkruid op stoepen, pleinen, parkeer- en speelplaatsen met heet water. Dit is milieuvriendelijk én duurzaam. Het hete water (98°C) zorgt ervoor dat de plant afsterft. Na ongeveer 2 weken halen we het dode onkruid weg. Dit is een trucje waardoor ze minder snel terugkomen. Dit doen we in samenwerking met HVC.