Meer weten over:
Het Groenbeleidsplan 2019 (pdf, 7 MB) versterkt het groen in Heemskerk aan de hand van 4 thema’s:
- Identiteit.
- Gezondheid.
- Biodiversiteit.
- Klimaat.
Dit plan maakten we met inbreng van de inwoners van Heemskerk en verschillende partijen met kennis van natuur en groen.
Voordat de aannemer van de gemeente start met snoeien, kijkt hij of er nesten met broedende vogels in de bomen zitten. Dan worden de bomen – en dus de vogels – met rust gelaten. Zitten er geen nesten met broedende vogels in de bomen? Dan mogen de bomen gesnoeid worden. Ook tijdens het broedseizoen. Daarom zie je dat de aannemer soms bomen snoeit of weghaalt in het broedseizoen.
Soms krijgen we meldingen van inwoners dat we te weinig maaien. Dat gaat vaak over plekken waar we kort gras hebben omgevormd naar bloemrijk gras. Sommigen vinden dat deze plekken er soms onverzorgd uitzien. Maar we maaien hier bewust minder om de biodiversiteit te helpen. We hebben de plekken waar gras groeit ingedeeld in 4 categorieën. Daarbij hebben we gekeken naar het gebruik van het gras en de mogelijkheden om de biodiversiteit te versterken. Aan de hand daarvan bepalen we het beheer.
1a. Kort gras (recreatief)
Deze grasveldjes legden we aan voor recreatie in de woonwijken om te sporten, te spelen en elkaar te ontmoeten. Ook mogen hier soms honden loslopen. Deze plekken maaien we ongeveer 20 keer per jaar.
1b. Kort gras (niet-recreatief)
Dit zijn de plekken waar we ooit kort gras hebben aangelegd voor een groene aankleding van straten en buurten. Dit doen we nu niet meer. Op een aantal plekken toverden we kort gras al om tot bloeiende bermen en velden. En dat gaan we vaker doen.
2. Bloemrijk gras
Bermen en velden met bloemrijk gras maaien we 1, 2 of 3 keer per jaar, afhankelijk van de bodemsoort. We maaien hierbij volgens de ‘sinus methode’: we maaien niet de hele berm of het veld in één keer, maar in delen. Zo hebben insecten en andere dieren altijd een plek om te schuilen en voedsel te vinden.
3. Ecoflora
Dit zijn bermen, velden en natuurvriendelijke oevers met veel verschillende planten en dieren. We hebben hiervoor een aannemer, die veel verstand heeft van ecologisch beheer. De aannemer kijkt steeds welke werkzaamheden goed zijn om de natuur zo goed mogelijk te helpen. Deze plekken maaien we 1 of 2 keer per jaar en soms helemaal niet.
4. Begrazing door schapen
Onze herder Marleen de Bie trekt door Heemskerk met haar schapen om grotere grasoppervlakten te begrazen. Begrazing zorgt voor meer biodiversiteit. Veel zaden blijven plakken in de vacht van de schapen. Doordat de schapen van het ene grasland naar het andere gaan, worden de zaden verspreid. Bovendien blijft er na begrazing altijd wat gras staan, waardoor insecten goed kunnen overleven. En de wol van de schapen gebruiken we bij het aanplanten van jonge bomen, zodat we regenwater beter kunnen vasthouden.
We bestrijden onkruid op stoepen, pleinen, parkeer- en speelplaatsen met heet water. Dit is milieuvriendelijk én duurzaam. Het hete water (98°C) zorgt ervoor dat de plant afsterft. Na ongeveer 2 weken halen we het dode onkruid weg. Dit is een trucje waardoor ze minder snel terugkomen. Dit doen we in samenwerking met HVC.