208 zonnepanelen voorzien Lubbers Wonen & Slapen van energie

Ontmoet ondernemer Frank Lubbers. Hij is eigenaar van familiebedrijf Lubbers Wonen & Slapen in Heemskerk. Door de hoge energieprijzen, besloot hij zich te verdiepen in duurzame energiemaatregelen. Dat is een jaar geleden. Inmiddels heeft Frank de smaak te pakken en zijn winkel flink verduurzaamd. In dit interview deelt hij zijn verhaal.

Wanneer opende Lubbers Wonen & Slapen zijn deuren?

"Mijn ouders zijn gestart in 1962. Ik ben geboren in ’67 en echt in de winkel opgegroeid. Eerst had ik weinig interesse om in de winkel te werken, maar toen ik ouder werd, veranderde dat. Sinds 1999 werk ik er met veel plezier. Dat deed ik lange tijd samen met mijn broer Lex. Hij is 5 jaar geleden gestopt."

Waarom besloot je de winkel te verduurzamen?

"Omdat de energiekosten vorig jaar de pan uit vlogen. Ik zat niet meer bij de juiste energiemaatschappij. Tot dan toe had ik mij niet echt verdiept in gas- en energieprijzen. Via het netwerk van winkeliers en horeca las ik een oproep van GreenBiz. ‘Heb je hulp nodig bij het verduurzamen van je onderneming of wil je een keer sparren? Neem dan contact op.’ Daar heb ik op gereageerd."

Wat leverde het gesprek je op?

"In het begin heb ik veel zelf uitgezocht. Zo ben ik helaas ook met energie cowboys in aanraking gekomen. Gelukkig wordt het kaf nu wel van het koren gescheiden. De jongens van GreenBiz hebben mij de goede kant opgestuurd en in contact gebracht met de juiste mensen. Zo kwam ik later in contact met Klimaatroute die mij koppelden aan lokale leveranciers voor zonnepanelen en isolatie. Ook wezen ze mij op het Scope 12 certificaat. Dat heb je nodig als je meer dan 50 zonnepanelen op het dak legt. Dan komt je opstalverzekering in het gedrang. Dat moet je maar weten!"

Welke duurzame maatregelen heb je genomen?

"Lang verhaal kort: Ik heb besloten om zoveel mogelijk zonnepanelen neer te leggen. In totaal zijn er 208 zonnepanelen geplaatst, verdeeld over 3 gebouwen. Van één gebouw bleek het dak slecht geïsoleerd en hebben we eerst een dikke isolatielaag aangebracht. De spouwmuren zijn geïsoleerd en gevuld met kleine isolatieparels. In de airco’s zit een verwarmingsfunctie en we hebben infraroodpanelen in het systeemplafond laten plaatsen boven de werkplekken. Alle lampen in de winkel zijn LED. Ik ben tevreden over de kleur; dat is toch heel belangrijk in een winkel."

Heb je nog meer duurzame plannen op stapel?

"Ik heb behoefte aan een Energie Management Systeem. Hoe ga je om met opgewekte energie? Op welke momenten gebruik je energie en hoe zit het met terugleveren? Het liefst wil je energie wat je opwekt in de zomer, gebruiken in de winter. Van mijn leverancier krijg ik binnenkort een app waarin ik kan zien hoeveel energie per zonnepaneel wordt opgewekt. Daarnaast denk ik na over een laadpaal en een elektrische bestelbus. Verder is het wachten op de netwerkbeheerder. Voor verzwaring van de kabels en op aanpassing van de regelgeving om saldering van de meterkasten aan te vragen."

Heb je een tip voor andere ondernemers?

"Leer van elkaar. Ik weet dat 3 andere ondernemers in het dorp nu ook bezig zijn met isoleren en het plaatsen van zonnepanelen. En ga het gesprek aan met Klimaatroute. Je wordt er wijzer van!"