Duurzaam Bouwloket schuift aan tafel bij Jack Haagen

Hoe maak ik mijn huis energiezuiniger? Samen met een adviseur van Duurzaam Bouwloket ging Jack Haagen in gesprek over de mogelijkheden. Jack kreeg dit gesprek cadeau van de gemeente nadat hij meedeed aan een lotingactie. Ondanks dat hij zelf veel kennis van energiezaken heeft, leverde het keukentafelgesprek nieuwe inzichten op.

Wat is voor jou de aanleiding om energiebesparende maatregelen te nemen?

“Ik heb voor Noord-West Ziekenhuisgroep gewerkt en houd me al bezig met energie besparen sinds de jaren ‘90. In een ziekenhuis kunnen de kosten oplopen tot in de miljoenen. Een serieuze kostenpost die we zoveel mogelijk wilden terugbrengen. Als je dat op grote schaal kunt doen, dan kun je dat ook thuis! Al tientallen jaren monitor en analyseer ik mijn eigen verbruik. Dat is in mijn ogen de beste manier om te besparen. Het moet niet alleen milieuvriendelijk zijn, maar ook kostenbesparend.

Je zat met een adviseur van Duurzaam Bouwloket om de keukentafel. Wat heeft het gesprek je opgeleverd?

“Op een aantal punten kwam hij met goede maatregelen en op andere punten bevestigde hij mijn ideeën. Dat is wel prettig. Ons huis is redelijk geïsoleerd, maar dat zou wel beter kunnen. We hebben de spouw bekeken en besproken wat de opties zijn. Een later adviesgesprek met een isolatiebedrijf en inspectie van de spouw leerde dat na-isoleren wordt afgeraden.”

Vorig jaar is van de buitenkant van de woning een infraroodscan gemaakt. Dit was een actie van de gemeente in samenwerking met het bedrijf Heatpulse. Wat vind je hiervan?

“Dat vind ik een hele goede actie. Toevallig hadden we een jaar daarvoor met EcoHeemskerk een totale scan van het huis laten maken. Deze scans heb ik mooi met elkaar vergeleken. Ik heb vooral gekeken naar de grootste warmteverliezen en comfort. Daaruit bleek dat via de ramen veel warmte verloren ging. Afgelopen september is het hele huis voorzien van nieuw HR++ glas. Ook hebben we geen kleine enkelglas kiepramen meer, maar deze vervangen door HR++ glas met goed ventilerende roosters die geen tocht doorlaten.”

Voor het plaatsen van nieuw glas heb je ook advies ingewonnen bij Duurzaam Bouwloket?

“Ik heb gevraagd bij welke bedrijven ik het beste terecht kon. Toen heeft Duurzaam Bouwloket een aantal bedrijven genoemd waar ze goede ervaringen mee hebben. Zij hebben die bedrijven voor mij benaderd en hen gevraagd om een indicatie te geven. We hebben toen voor het dichtstbijzijnde bedrijf gekozen uit Castricum. Het hele proces is goed verlopen.”

Heb je gebruik gemaakt van een subsidieregeling?

“Ja, van de ISDE-subsidie. Ik bekijk nu welke tweede maatregel we nog kunnen nemen. Je krijgt dan naast de subsidie op de tweede maatregel nogmaals hetzelfde subsidiebedrag op de eerste maatregel uitgekeerd.”

Ga je weleens naar informatieavonden?

“Dat doen we wel uit nieuwsgierigheid. Samen met mijn vrouw ben ik bijvoorbeeld naar de presentatie over isoleren gegaan in Kerkbeek. Ook ben ik lid van EcoHeemskerk. Ze zoeken vaak coaches en adviseurs. Misschien wil ik dat ooit wel gaan doen, maar ik ben nu nog even te druk.”

Heb je voor onze lezers nog tips?

“Deel informatie met je buren en wissel ervaringen uit met elkaar. Bij toeval kwamen wij erachter dat meer mensen in de straat dezelfde glashandel hadden gekozen. Filosofeer eens met elkaar. Welk bedrijf levert kwaliteit, welke ervaringen heb je en waar krijg je goed advies?”