Europese subsidie van 58,5 miljoen euro voor verduurzaming IJmond

De Europese Commissie heeft de IJmondregio 58,5 miljoen euro subsidie toegekend uit het Just Transition Fund. “Hiermee kan de IJmond op een versnelde manier de transitie naar een duurzame industrie maken”, zegt projectleider Vera van Vuuren. “We willen van de IJmond dé plek maken waar het gebeurt op het gebied van duurzame energie”, aldus Piet Burgering, wethouder van Heemskerk.

“Bovenop de EU-subsidie hebben we van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat nog 5 miljoen euro extra gekregen”, vertelt Van Vuuren. “Dit kan een forse impuls geven aan bedrijven en instellingen, die goede ideeën hebben over hoe de IJmond de stap naar een groene industriezone kan maken.”

Innovatieve plannen

Afgelopen jaar riep JTF-IJmond het bedrijfsleven, scholen en maatschappelijke instanties al op om met duurzame ideeën te komen. “We kijken graag naar innovatieve plannen, die niet alleen bijdragen aan het verlagen van de CO2-uitstoot, maar ook zorgen voor een nieuwe, economische ontwikkeling”, legt Van Vuuren uit. “Als je als indiener zelf zorgt voor een financiering van 50 procent van je eigen idee, dan kunnen wij de overige 50 procent subsidiëren. Daarbij gaat het om bedragen tussen 200.000 en 2 miljoen euro.”

Indienen ideeën

Tijdens de JTF-IJmond bijeenkomst op 1 december bleek dat het regionale bedrijfsleven al 30 duurzame transitieplannen heeft bedacht, waarvoor de subsidie wordt aangevraagd. Ook een subsidieaanvraag indienen? Kijk dan op jtf-ijmond.kansenvoorwest.nl.