Scouting Graaf Floris V zit er warmpjes bij dankzij vrijwilligerscrew

Afgelopen jaar staken heel wat vrijwilligers tijd en moeite in het clubhuis van scoutingvereniging Graaf Floris V. Wekenlang werd hard gewerkt om de wanden beter te isoleren en een gloednieuwe keuken neer te zetten. Bestuursleden Ewoud van Hiele en Kirsten Zuidema vertellen in dit interview hoe ze het aanpakten. Beiden zitten al zo'n 25 jaar bij de vereniging. Kirsten: "Een flinke tijd, en dat is onze kracht. Veel mensen groeien van jongs af aan door en vinden het leuk om te blijven."

Wethouder Ron Suanet kwam in januari langs om de club te feliciteren met het verbouwings- en verduurzamingsproject. Wat hebben jullie allemaal gedaan?

Ewoud: "De keuken is ruimer gemaakt en volledig vernieuwd. Vorig jaar zomer heeft een aannemer de aanbouw gerealiseerd en we hebben een nieuw materialenhok met groen dak."

Kirsten: "Ook zijn we druk bezig geweest met de wanden isoleren. Dat is bijna af."

Hoe gingen jullie van plannen over tot actie?

Ewoud: "De plannen lagen er al heel lang. Er zit best veel tijd in de financiering rond krijgen, fondsen aanschrijven en tekeningen maken. Ook door inflatie en corona heeft het een tijdje geduurd voordat we de knoop hebben doorgehakt. Je kan het geld maar één keer uitgeven. Uiteindelijk hebben we gezegd: we gaan gewoon beginnen."

Kregen jullie hulp van een adviesbureau?

Ewoud: "Ja, we hebben een rapportage laten opmaken en gevraagd wat we moeten doen om warmte binnen te houden. Het advies was ons te richten op de schil van het gebouw: de wanden en het dak isoleren."

De wanden hebben jullie zelf geïsoleerd. Hoe?

Kirsten: "Ons netwerk is onze kracht. We hebben best veel kennis binnen onze groep. Timmermannen, elektriciens, loodgieters. De 1e wand was een beetje een testcase. Kunnen we dit? Komen mensen die we kennen opdagen? Dat was nog best spannend. Wat ik mooi vond van deze periode is dat kennis werd overgedragen. Ineens weet iedereen wat potdekselen is."

Ewout: "Ik ben best trots op wat we met deze groep doen. We hebben een paar weken achter elkaar gewerkt in verbouwblokken. Anders was het niet behapbaar en zo kon de groep doordraaien. Toen de 1e wand af was, kregen we meer vertrouwen. We kunnen dit!"

Hoe wist je welke isolatiematerialen je nodig had?

Ewoud: "In het adviesrapport stond precies beschreven hoe we moesten isoleren. Het is een houtenskeletgebouw. Door te werken met een dampdichte folie aan de binnenzijde en een dampopen folie aan de buitenzijde met daartussen steenwol verbeteren we onze isolatiewaarde."

Wat staat er nog meer op jullie wensenlijstje?

Ewoud: "Een nieuw dak. Op zich is deze nog niet afgeschreven, maar met een nieuw dak kunnen we weer 20 jaar door. We hebben laatst een offerte opgevraagd bij een dakbedekkingsbedrijf en gevraagd wat we kunnen doen om het te isoleren. De Rabobank heeft al 5000 euro gesponsord. Een mooi bedrag, maar daarmee redden we het helaas niet. Daarom zijn we op zoek naar andere financieringsmogelijkheden. Ook staan nieuwe douches en wasbakken op ons wensenlijstje." 

Kirsten: "Het is een weegschaaltje. We kijken continue hoe we zo creatief mogelijk met ons geld kunnen omgaan. We hebben nog nagedacht over zonnepanelen maar ons gebouw ligt niet zo gunstig door alle bomen."

Hoe belangrijk is duurzaamheid binnen de scouting?

Kirsten: "Het is onze kern. De scouts hebben laatst nog een duurzaamheidsinsigne gehaald*. Kinderen zijn onze toekomst en als we duurzaamheid van jongs af aan meegeven, dan is het voor hen heel gewoon. Dat merk je nu al."

*Dit is een badge die je op een uniform bevestigt. Je krijgt een insigne als je een prestatie behaalt zoals het afronden van een cursus duurzaamheid.