Slotvrouwe biedt onderdak aan duizenden vleermuizen

In de oude flatgebouwen aan de Debora Bakelaan bleken duizenden vleermuizen te overwinteren. Om de flats te mogen slopen, moesten de nieuwe gebouwen ook onderdak bieden aan vleermuizen. Bij de bouw van de Slotvrouwe is daarom op allerlei manieren gedacht aan de vleermuizen. Zo hebben de appartementengebouwen vleermuisvriendelijke ledverlichting en een inwendige spouwmuur, waar ze hun winterslaap kunnen houden.

Dwergvleermuizen

Bureau Endemica werd in 2017 gevraagd om een snelle scan van de omgeving te doen. Dit bureau adviseert gemeenten, aannemers en projectontwikkelaars over de flora en fauna die bij bouwwerkzaamheden worden aangetroffen. Tijdens deze quick scan ontdekten de medewerkers dat in 2 van de 4 oude flats aan de Debora Bakelaan een paar duizend dwergvleermuizen overwinterden. Een van de voorwaarden voor de sloop van de oude flats was dat de nieuwe flatgebouwen ook geschikt moesten zijn voor de vleermuizen.

Torentjes op het dak

In de 3 nieuwe flats is een inwendige spouwmuur gebouwd rondom het trappenhuis, waar de vleermuizen ’s winters tot vijf etages naar beneden kunnen zakken om hun winterslaap te houden. De vleermuizen kunnen via torentjes op het dak in en uit de spouwmuren vliegen. Verder zijn er batlures op het dak geplaatst. Deze geluidsboxjes lokken vleermuizen op een frequentie, die alleen zij kunnen horen. Zo vinden ze de weg naar het winterverblijf. Ook is er vleermuisvriendelijke ledverlichting in de omgeving aangebracht en wordt het openbaar groen in de omgeving bloemrijk