Door je (voor)tuin te vergroenen maak je deze mooier, levendiger én klimaatbestendig. Kijk eens of alle tegels in je tuin wel nodig zijn. Stichting Steenbreek(Verwijst naar een externe website) geeft tips hoe je je tuin groener, biodiverser en klimaatvriendelijker maakt. Milieucentraal geeft tips hoe je je tuin ontwerpt(Verwijst naar een externe website).

Geveltuintjes zijn smalle stroken met planten tegen de gevel van een woning of gebouw. Huizen zonder voor- of zijtuin zijn hiervoor erg geschikt. Je mag zelf een geveltuintje aanleggen.

Dit doe je door een rijtje stoeptegels langs de gevel weg te halen. Zet hier aarde en planten voor terug. Lees de voorwaarden van een geveltuintje(Verwijst naar een externe website).

Ga je deze winter aan de slag met bollen in je tuin? Koop biologische bollen. Erg belangrijk voor het vergroten van de biodiversiteit. Dat doen wij ook.

4 Redenen om over te stappen op biobollen:

1. Je wil geen insecten doden met je aankoop

Een van de grootste oorzaken van de achteruitgang van het aantal verschillende dieren en planten is het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw. De bollenteelt gebruikt de meeste verschillende soorten en hoeveelheid aan deze giftige middelen.

Resten van de bestrijdingsmiddelen op de bloembol blijft zeker 1 jaar in je tuin zitten. En waarschijnlijk zelfs langer.

2. Om het bodemleven in leven te houden

Resten van gifstoffen in niet-biologische bollen hebben ook invloed op het leven onder de grond. Ook wel: gifbollen.

Plant je bollen met kunstmest en bestrijdingsmiddelen? Dan kan het bodemleven in je tuin hierdoor voor een deel doodgaan. Ook de planten in je tuin groeien hierdoor minder goed. Al het leven in de tuin is namelijk met elkaar verbonden.

3. Biobollen groeien beter

Traditionele bollen zien er misschien wel perfect uit op moment van verkoop. Maar de waarheid is: ze zijn een beetje lui. Na de verkoop stopt de toevoer van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. En hebben de bollen ineens te maken met de echte wereld.

Dat is intens voor ze. Veel bollen sterven daardoor al af na 1 of enkele jaren in je tuin. Koop je biologisch gekweekte bollen? Dan heb je echt sterke bollen in je tuin. Die zijn gewend aan beestjes en schimmels. En ze zijn sterker.

4. Omdat je wil bijdragen aan een kleurrijke toekomst voor iedereen

Door het kopen van biologisch bollen draag je direct bij aan een betere wereld. Let daarbij op het SKAL-keurmerk voor biologische producten. Of vraag ernaar bij het tuincentrum.

Staat er niks op de verpakking? Ga ervan uit dat het traditionele bollen zijn.

Wist je dat je dieren helpt door je tuin minder fanatiek op te ruimen? Dan kunnen dieren:

  • Makkelijker nestelen.
  • Schuilen.
  • Of de winter doorkomen.

Maak je tuin winterklaar met deze 5 tips:

1. Laat uitgebloeide bloemen en stengels staan

Uitgebloeide bloemen en stengels van afgestorven planten zijn dan wel dood. Maar er zitten vaak veel eitjes en cocons van nuttige insecten in! Ze hebben de stengels nodig om de winter veilig door te komen. Knip de stengels en bloemen gerust weg rond eind maart of begin april. Dan zijn de insecten wakker en uitgevlogen.

Ook vogels hebben hier wat aan. In uitgebloeide bloemen zitten vaak zaadjes die vogels gebruiken om aan te sterken voor een koude winter. Laat zaadjes en vruchten vooral in je tuin liggen. Hark ze tussen je planten als ze in de weg liggen.

2. Hergebruik dode bladeren in uw tuin

Dode bladeren zitten vol voedingsstoffen. Gooi ze dus niet weg. Leg ze in een hoekje in de tuin en laat ze in de winter liggen. Dit geeft insecten en egels een plek om hun winterslaap te doen.

Heb je een grasveld? Maai de bladeren dan mee. En hark de snippers tussen de planten. Schimmels, wormen en andere kleine diertjes verwerken de versnipperde bladeren snel tot compost. Een superfood voor je tuinplanten. En gratis.

3. Maak vogelhuisjes schoon

Heb je een vogelhuisje in de tuin hangen? Maak na het broedseizoen het vogelhuisje schoon. Verwijder oud nestmateriaal en borstel het schoon met koud water.

In de winter gebruiken vogels deze nestkastjes als slaapplek. En vogels houden van een schoon huisje. Raken ze in de winter gewend aan hun plekje? Dan is de kans groot dat je ze terugziet in de zomer.

4. Maak je tuin groener

Een groenere tuin geeft dieren meer ruimte om te leven. Plant hogere struiken waar vogels in kunnen schuilen. Lage dichte struiken vinden egels fijn.

Let er bij de keuze van plantensoorten op dat ze op verschillende momenten bloeien. Dan hebben insecten het hele jaar door voedsel. Welke struiken zijn goed voor de dieren?

  • Struikklimop of Hedera helix Arborescens.
  • Vuilboom of Frangula alnus.
  • Meidoorn of Crataegus monogyna.
  • Krentenboompje of Amelanchier lamarckii.
  • Vuurdoorn of Pyracantha coccinea.

5. Help egels de winter door met een egelhuis

Egels hebben steeds minder ruimte om te leven. Per jaar komen 135.000 egels om door aanrijdingen. Help de egels door uw tuin weer geschikt te maken!

Zorg voor een opening in de schutting waardoor ze je tuin in kunnen. Door een hoekje of een egelpoortje. Zo kunnen ze beschutting zoeken.

Wil je de egels echt een plezier doen?

  1. Plaats een egelhuis op een beschutte plek.
  2. Je voert de egels in de winter met egelvoer.
  3. Zet daarbij een schaaltje water.

Wist je dat de egel dol is op slakken? Met een egel heb je meteen een natuurlijke plantbeschermer.

Groene daken verkoelen in warme periodes, verjagen muggen én gaan wateroverlast tegen. Ook gaat je dak veel langer mee. Plus: de beplanting heeft een luchtzuiverende werking en helpt bijen, vlinders en vogels.