Water opvangen onder de weg
Ons klimaat verandert. We krijgen steeds vaker te maken met lange periodes van droogte. Afgewisseld met flinke hoosbuien. We hebben een systeem nodig om het regenwater op te vangen en vast te houden voor droge periodes.
In Heemskerk kiezen we ervoor om het regenwater op te vangen onder de weg. Het opgevangen water infiltreert in de bodem. Op deze manier is een voorraad water aanwezig als het droog is. We noemen dit de waterbergende weg.
Elke straat die we vernieuwen krijgt een waterbergende weg
Elk jaar richten we in de gemeente meerdere straten opnieuw in. Dit is nodig omdat straten verouderen en omdat leidingen, buizen en riolering onder de weg slijten. Elke straat die we opnieuw inrichten krijgt een waterbergende weg.
Onder de weg vangen we het regenwater op in een laag met grove stenen. De fundering. De holle ruimte in de fundering functioneert als waterberging. Daarna zakt het water langzaam in de bodem weg.
Het grote voordeel is dat het water minder lang op de weg staat. En in de bodem is meer water beschikbaar voor droge periodes.
Hoe de waterbergende weg werkt, staat hierboven in de afbeelding uitgelegd. Het water dat op de weg valt, stroomt in de kolk of put. Op de kolk is een buis aangesloten. Via de buis loopt het water in de waterberging onder de weg. Het water kan nu langzaam wegzakken in de bodem.
Heemskerk heeft het systeem verder ontwikkeld
Dit systeem is niet nieuw. Maar andere systemen zijn meestal gevoelig voor vervuiling en dichtslibben. Daarnaast zijn de systemen vaak slecht of niet te reinigen. In Heemskerk hebben we daar iets op bedacht.
We deden een aantal aanpassingen om vervuiling en dichtslibben tegen te gaan. Het vernieuwde waterbergings- en infiltratiesysteem gebruiken we inmiddels op een aantal plekken. Het systeem is robuust, duurzaam en goed te reinigen.
Het systeem in Heemskerk voldoet aan 3 eisen
Het systeem kan neerslag snel afvoeren naar de waterberging, is makkelijk te reinigen en de materialen zijn herbruikbaar.
- Water snel afvoeren: We kozen voor het gebruik van kolken. De gekozen kolken zijn ruim en kunnen vuil gemakkelijk afvoeren. Zoals bladeren en zand. Ook heeft de kolk een extra groot rooster. Daarmee voorkomen we dat er ander vuil in de waterberging komt.
- Makkelijk reinigen: Het water loopt via een speciale PE buis (Wavicor) in de waterberging onder de straat. In deze buis zijn sleuven gefreesd die het water doorlaten. De buis ligt tussen 2 kolken waardoor we de buis goed kunnen reinigen. Via de kolken kunnen we de buis gemakkelijk nakijken.
- Materialen zijn herbruikbaar: Het systeem bestaat uit duurzame onderdelen. De kolken en de speciale PE buis zijn van herbruikbaar plastic. De waterberging is nu voornamelijk hardsteen. We zijn op zoek naar een duurzaam alternatief. Zoals herbruikbaar hardsteen, betongranulaat of drainmix. Om de verschillende steenachtige materialen te scheiden maken we nu nog gebruik van een kunststofdoek. Bij volgende projecten willen we dit vervangen door een fijnmazig gaas.
Mooi voorbeeld in de Maerten van Heemskerckstraat
In 2020 is de waterbergende weg in de Maerten van Heemskerckstraat aangelegd. Op de foto staan de volgende onderdelen:
- Kolken (1).
- Een gesleufde PE buis (2).
- Een waterberging van hardsteen (3).
Aan de boven- en onderzijde van berging hebben we een kunststofdoek geplaatst. Een groot aantal regenpijpen van woningen in de straat hebben we ook aangesloten op de waterberging.
Regenwater van het dak verdwijnt zo niet in het riool. Maar vangen we op onder de weg.
We hebben een mooi systeem ontwikkeld, maar we zijn nog niet klaar…
De komende tijd blijven we de werking van het systeem nauwkeurig monitoren. Samen met de Hogeschool van Amsterdam. Verder gaan we door met het verder verduurzamen van het systeem.
Meer weten over de waterbergende weg?
Neem voor vragen en opmerkingen contact op met Jacco de Wit. Mail J.O.de.Wit@heemskerk.nl. Of met Christiaan Leerlooijer. Mail C.Leerlooijer@heemskerk.nl.
- Ambachtsring
- Bachstraat / Zamenhof, gedeeltelijk
- Breedslaglaan
- Debora Bakelaan
- De Baandert, onder fietspad
- De Promenade
- De Smidse
- "De Velst" / Heliomare
- "De Velst" / Parkwoningen
- Duitslandlaan 9
- Europaplein
- Gildenplein
- Hillenacker
- Hoogdorperweg
- Jan van Polanenstraat
- Lijnbaan
- De Lunetten
- Maerten van Heemskerckplein
- Maerten van Heemskerckstraat
- Marquettelaan, Infiltratie fietspad
- Panhuislaan / Kleine Houtweg
- Parkeerterrein Kasteeltuin
- Prof. ten Doesschatestraat
- Rijksstraatweg, gedeeltelijk
- Simon van Haerlemstraat
- Tolweg
- voormalige Vlinderlocatie
- Westertuinen
- Zeelaan, gedeeltelijk