Waterdag: genieten in, op en rond het water!

Op 25 mei organiseren we de 3e editie van de Waterdag in Park Assumburg! Van 12.00 tot 16.00 uur kun je meedoen aan veel leuke, gratis activiteiten. In, rond en op het water. Ben je erbij?

Podium

Muzikale allrounder Jeremy Tuijn is op deze dag de gastheer en opent de Waterdag! Dat doet hij samen met wethouders Ani Zalinyan en Ron Suanet.

Popkoor Zingsation neemt je mee op muzikale reis. Van Engels tot Nederlands, nieuwe tot oude hits. Het koor bestaat sinds 2015. Met optredens bij het Havenfestival tot aan Paradiso en het Korenlint. De leden komen elke woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur bij elkaar in Velserbroek. Het koor heeft 40 leden, maar altijd op zoek naar meer enthousiastelingen. Interesse? Mail carolien.goeman@planet.nl.

Ervaren instructeurs Hans Gaarthuis en Ambro Louwe geven 2 bijzondere masterclasses in Tai chi/Qigong. Ontdek de geheimen van deze prachtige Chinese bewegings- en energieleer. Volgens de Tai chi/Qigong masters verhoog je je energie, verbetert je ademhaling en komen je gedachten tot rust. Benieuwd naar andere masterclasses? Lees online meer.

Deze creatieve musicalvereniging staat elk jaar met een bijzondere musical in de stadsschouwburg in IJmuiden. Zo speelden ze Shrek, maar ook de Addams Family en All Shook Up. Voor de Waterdag komen ze naar Heemskerk! Voor de show die ze in november geven (Hamelen), kun je je nog aanmelden om mee te doen. Als je tussen de 10 en 29 jaar bent.

Al meer dan 15 jaar kun je bij Dansstudio de Danstuin je passie voor dans delen met anderen. Tijdens de Waterdag zetten de selectiegroepen (11 groepen van verschillende leeftijden) een spectaculaire show voor je neer. 

Wist je dat je bij de Danstuin verschillende dansstijlen kunt kiezen? Zoals hiphop, jazz of showdance. De dansstudio heeft meerdere NK-titels op hun naam staan. Wil je zelf recreatief dansen met vrienden of jezelf uitdagen op wedstrijdniveau? Stuur een mailtje voor meer informatie.

De kinderen en jongvolwassenen van Musical & Dance Center Kennemerland treden voor je op. Bij MDC-Kennemerland krijgen kinderen én jongvolwassenen de kans om te dansen, te zingen en te acteren tijdens de musicallessen. Ook kun je zanglessen én danslessen (jazz, street of tap). 

"Tijdens het seizoen bloeien kinderen op. Ze voelen zich meer op hun gemak in de groep en bij de docent. Je ziet ze echt vooruit gaan. En als ze eenmaal voor het publiek staan weten ze: dit is hét moment!"

Een gratis proefles volgen? Meld je online aan.

Zelfde workshop als om 13.10.

Informatiemarkt, 12.00 – 16.00 uur

Vang het water op in je tuin! (Waterkraam gemeente)

Bij de watertafel leren we jong én oud alles over omgaan met regenwater. Lukt het jou bijvoorbeeld om de miniatuurstad droog te houden bij een flinke regenbui? Of ervoor te zorgen dat je minituin genoeg water opneemt? Ook kun je bij deze kraam meedoen aan het visspel. Het doel: vis zoveel mogelijk vissen uit het water!

Zo zorgen we beter voor onze bijen? (Beverwijkse imkers)

Jan Dubelaar is al meer dan 50 jaar (!) imker en lid van afdeling Beverwijk van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging. "Bijen hebben het moeilijk in Nederland. Zonder bijen vindt geen bestuiving van bloemen plaats en hebben we geen fruit, kruiden en groente om onze monden te vullen." Jan beantwoordt al je vragen over bijen, en in het bijzonder de honingbij.

Kies voor onbespoten groente en fruit! (De Duintuin)

De Duintuin is een sociale onderneming, die op een duurzame manier groente en kleinfruit teelt in het Heemskerkse duingebied. Ze vertellen je graag meer.

Hoe zorgen we voor schoner oppervlaktewater? (HHNK & provincie)

Het waterschap en de provincie gaan samen voor nóg schoner oppervlaktewater in Heemskerk! Benieuwd wat ze van plan zijn? Of heb je zelf een goed idee? Kom naar de informatiekraam. Voor kinderen staat er een leuk en leerzaam spel over water klaar.

Haal een gratis plantje bij de plantenkraam! (Gemeente Heemskerk)

Kom een gratis plantje halen bij de groenkraam. Die kun je mooi planten als je tegels uit je tuin hebt gehaald. Want wist je dat we meedoen aan het NK Tegelwippen?

Maak je eigen bio shampoo! (Monique Verbeek)

In deze korte workshop door Monique maak je je eigen biologische shampoo. Speciaal samengesteld op basis van je haartype en de geur die je lekker vindt.

Leer over een biodiverse tuin met inheemse soorten! (Groenkraam gemeente)

Leer alles over inheemse plant- en diersoorten (inheems = wat hier van nature voorkomt). Inheemse soorten zijn super belangrijk voor onze biodiversiteit. Insecten, vogels en vlinders kunnen namelijk niet zonder ze.

Bespaar op warm water (EcoHeemskerk)

EcoHeemskerk laat je zien hoeveel gas een douchebeurt kost én hoe je daar gemakkelijk op bespaart. De energiecoaches van de bewonersvereniging hebben de antwoorden op jouw prangende vragen over energie besparen.

Geniet van ons prachtige OER-IJ gebied (Stichting Oer-IJ)

Stichting Oer-IJ vertelt je meer over het prachtige natuurgebied, waar duizenden jaren geleden het Oer-IJ stroomde.

Geef planten en bomen een 2e kans (Meer Bomen Nu)

Leer hoe jij bomen herkent in de winter en win een plantje die graag een 2e kans wil. Meer Bomen Nu zorgt er in het hele land voor dat jonge boompjes en struiken verhuizen van een kansarme, naar kansrijke plek. Zo hielp Meer Bomen Nu afgelopen winter met vrijwilligers in Heemskerk een hoop planten overleven.

Ontdek heerlijke biologische zuivelproducten (White Ranch)

Maak kennis met het familiebedrijf White Ranch, door boeren Jan en Myrna en hun kinderen Thijs, Lisa, Nick en Emma. De familie geniet van én in de natuur. Geen verrassing dat ze biologische boeren zijn dus. Ontdek wat ze produceren en hoe ze de boerderij runnen.

Verander je tuin in een groene oase! (BioBorders)

Het lijkt bijna een trend om je tuin vol te leggen met tegels. En dat terwijl een groene tuin zoveel voordelen biedt! Van een betere wateropvang, verkoeling in de zomer, tot een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving. BioBorders leert je hoe gemakkelijk je je tuin veranderen in een groene oase! Ook voor mensen met weinig tijd en met (nog) niet zulke groene vingers.

Haal koffie, thee, limo of wat te eten (De Jonge Stem)

Haal iets te eten of te drinken bij het kraampje van de jeugdmusicalgroep De Jonge Stem.

Supercoole wateractiviteiten voor kids

Op het water lopen met Aquabubbles

Stap alleen of samen in een transparante Aquabubble en test hoe goed jij hiermee over het water kunt lopen. Geen zorgen, je blijft droog!

Test je skills bij de jeugdbrandweer

Kom langs bij de post van de jeugdbrandweer en haal je innerlijke brandweerman naar boven. Kom alles te weten over hoe de jeugdbrandweer te werk gaat en krijg de kans om hun brandslangen uit te proberen.

Maak reuze zeepbellen

Begin bij heel veel kleine belletjes of maak gelijk een reuze bel die groter is dan jijzelf! Leer niet alleen ronde bellen te blazen, maar ook andere vormen!

Waterbeestjes herkennen

Er zit meer leven in een sloot dan je denkt. Leer (meer) over wat daar groeit, bloeit en leeft. Met behulp van schepnetjes en zoekkaarten ga je op ontdekkingstocht onder begeleiding van de natuurgidsen van IVN. Zo ben je straks een echte wateronderzoeker.

Modelbootjes besturen

Bij de kraam van de Scheepsmodelbouwgroep IJmond leer je een bootje te besturen. Leden van de modelbouwgroep vertellen je daar meer over. SMG IJmond heeft een echte miniatuurhaven aan de Communicatieweg 4C in Heemskerk.

Leer alles over schapen van schaapsherder Marleen

We zetten een groot gebied af, want schaapsherder Marleen de Bie komt langs met haar kudde schapen. Leer alles over het werk van een schaapsherder én waarom je in Heemskerk vaak kuddes ziet grazen.

Wandelingen

Alle wandelingen duren ongeveer 1 uur en starten naast het podium.

Wildplukwandeling (Brigitte van Tongeren)

Als je leert welke wilde planten eetbaar zijn, en hoe je ze oogst, heb je he hele jaar verse, gezonde en gratis groente op je bord. 

Start om 14.00 uur.

Historische landschapswandeling (Stichting het Oerij)

In deze wandeling door het park vertellen wij over de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van dit voormalige getijdenlandschap. Hoe is dit gebied ontstaan, waar liep de oude Oer-IJ waterloop en waarom liggen er hier zoveel kastelen en dijken? En wist je dat je vroeger met een veer moest om vanuit Heemskerk naar Uitgeest te gaan? Laat deze kans niet lopen, wij vertellen je dit graag. 

Start om 13.00 en om 15.00 uur en start bij het kraampje van Stichting Oer-IJ.

Loop het biodiversiteitpad van de kasteeltuinen

De hekken naar de kasteeltuinen staan open. Daar kun je het biodiversiteitspad ontdekken. Tijdens de wandeling ontdek je het contrast tussen ideeën over de natuur in de 18e eeuw versus nu.

Waarom de Waterdag?

Het gaat steeds harder regenen, maar we hebben ook te maken met heel droge periodes en watervervuiling. We moeten dus anders omgaan met ons water. Maar hoe? Op de infomarkt op de Waterdag laten we je zien en wat je zelf kunt doen en wat wij en andere organisaties doen om beter met water om te gaan.