De wijk de Waterackers

Plannen in jouw wijk

In Heemskerk kijken we per wijk welke duurzame (warmte)oplossing het beste is. We noemen dit een wijkgerichte aanpak. De beste warmteoplossing schrijven we op in een wijkuitvoeringsplan. Dat doen we samen: met organisaties, specialisten en bewoners.

Bekijk alle projecten

Plannen voor Heemskerk

Alle woningen en gebouwen in Nederland gaan voor 2050 van het aardgas af. Gemeenten nemen hierin het voortouw. Dat is zo afgesproken in het nationale Klimaatakkoord.

Hoe we in Heemskerk de overgang maken naar aardgasvrij verwarmen, is opgeschreven in de Transitievisie Warmte (TVW). Een belangrijk doel is energie besparen. Dat is niet alleen goed voor het klimaat (minder CO2-uitstoot), maar ook voor een lagere energierekening. Energie die je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken. Daarnaast kijken we naar oplossingen om woningen en gebouwen te verwarmen met duurzame warmte. Denk aan een aansluiting op het warmtenet. All electric is ook een oplossing. Je verwarmt dan je woning met elektrische installaties zoals een (hybride) warmtepomp, infraroodpanelen of airco.

De oplossing kan per wijk verschillen

Woon je in een wijk die dichtbebouwd is, met veel hoogbouw en woningen van voor 1995? Dan is een warmtenet vaak een goede keuze. Woon je in een ruime nieuwbouwwijk? Dan gaat de keuze waarschijnlijk naar all electric. De staat van de woning is niet het enige wat meetelt. De wensen van bewoners en andere uitdagingen in de wijk, bepalen net zo goed het tempo en de uitkomst. Ook moet het alternatief reƫel en betaalbaar zijn.

Warmteprogramma

In 2025 starten we met het opstellen van een warmteprogramma. In het warmteprogramma wordt duidelijk in welke wijken we als 1e aan de slag gaan. Dit is een vervolg op de Transitievisie Warmte (opgesteld in 2021). In 2024 is de Transitievisie Warmte opnieuw beoordeeld door een onderzoeksbureau. Kort samengevat: De visie is nog steeds actueel en hoeft niet gewijzigd te worden.

Interview

Waar de een zonnepanelen op het dak legt, kiest iemand anders te investeren in dikkere isolatie.  De eerste duurzame aankoop van Tineke en Kees-Jan Appel was 22 jaar geleden al! Een nokzonneboiler. Hun nieuwste aanschaf? Een hybride warmtepomp. In dit interview lees je hoe ze het huis stap voor stap hebben verduurzaamd.

Programma Energietransitie

In de Transitievisie Warmte kijken we vooral naar warmte. Maar de energietransitie is breder dan dat. Het is belangrijk dat we ons ook duurzamer gaan vervoeren en apparaten in huis of op het werk slimmer gaan gebruiken om energie te besparen. Het Programma Energietransitie geeft in hoofdlijnen weer hoe we vorm gaan geven aan de energietransitie. Het aanpassen van de energie-infrastructuur in Heemskerk is hierin een groot onderdeel.

Heemskerk doet mee aan de landelijke isolatieactie. Bewoners die in aanmerking komen voor de actie, bieden we een subsidieregeling aan om de woning te isoleren. Ook werken we samen met stichting Buurkracht en bewoners aan een gedragen wijkaanpak.

Lees meer over:

Het Klimaatakkoord is een afspraak tussen overheden, organisaties en bedrijven in Nederland om de uitstoot van broeikasgassen (CO2-uitstoot) te verlagen. De verbranding van fossiele brandstoffen zoals aardgas veroorzaakt veel CO2-uitstoot. Veel huizen worden nog verwarmd met aardgas en dat gaat veranderen. In het Klimaatakkoord is afgesproken miljoenen huizen en gebouwen in Nederland beter te isoleren (om energie te besparen) en te verwarmen met duurzame warmte. Duurzame warmte is bijvoorbeeld geothermie (aardwarmte), restwarmte, zon- en windenergie.

De meeste woningen en gebouwen in Heemskerk gebruiken nu nog aardgas. De energietransitie is daarom geen eenvoudige opgave. Het heeft impact op hoe we leven en hoe we onze woningen of bedrijfsruimten verwarmen. Dat maakt de transitie niet alleen een technisch verhaal, maar ook sociaal. Daarom vinden we het belangrijk om de energietransitie vorm te geven samen met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Hoe we dat in Heemskerk doen, lees je in het Programma Energietransitie.

In 2016 heeft de Europese Unie mede namens Nederland het Klimaatakkoord van Parijs ondertekend. Doel van het akkoord is om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder 2 graden Celsius. Een warmer klimaat heeft grote gevolgen; er is meer kans op stortregens, zwaardere stormen of juist lange drogere en hete perioden. Nederland is extra kwetsbaar voor overstromingen omdat ons land voor een groot deel onder de zeespiegel ligt. En de aanleg van hogere dijken is heel kostbaar. Ook kan klimaatverandering leiden tot een tekort aan drinkwater of voedsel.

Om de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen zijn afspraken in Europa gemaakt. De EU-lidstaten hebben met elkaar afgesproken dat de EU in 2030 minimaal 55% minder moet uitstoten. In 2050 wil de Europese Unie klimaatneutraal zijn. Dat betekent dat er dan netto geen broeikasgassen meer worden uitgestoten.

Heb je een vraag over de energietransitie?

Mail ons via energietransitie@heemskerk.nl. Voor alle vragen over energie opwekken of besparen.