Stappenplan isoleren

De 1e stap is (warmte)-lekken opsporen. Waar tocht het in huis? Bijvoorbeeld bij de voordeur, ramen of het dak. In het najaar en de winter is dit makkelijker, omdat het warmte-kou-verschil beter te zien is. De energiecoaches van EcoHeemskerk kunnen van je woning een warmtescanmaken.

Sinds 2024 hoef je dit kostbare onderzoek niet meer te laten uitvoeren voordat je gaat isoleren als je voldoet aan een paar eisen. Doe een melding bij de Omgevingsdienst IJmond.(Verwijst naar een externe website) ODIJ geeft vervolgens maatregelen mee, zodat je gebruik kunt maken van de ontheffing.

De ervaring van Jack

Heemskerker Jack verving alle beglazing voor HR++ glas. In dit interview deelt hij zijn verhaal. “Via de ramen ging veel warmte verloren. Inmiddels is het hele huis voorzien van nieuw glas. Ook hebben we geen kleine enkelglas kiepramen meer. Deze zijn vervangen door HR++ glas met goed ventilerende roosters die geen tocht doorlaten.”

Voor het isoleren van je woning heb je vaak recht op subsidie. Bijvoorbeeld de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing(Verwijst naar een externe website) (ISDE). Kies je voor meer dan één isolatiemaatregel? Dan verdubbelt het subsidiebedrag. Je kunt een isolatiemaatregel ook combineren met de installatie van een (hybride) warmtepomp of zonnepanelen. Dat deden Tineke en Kees-Jan Appel voor hun woning.

Mogelijk kom je in aanmerking voor de isolatieactie(Verwijst naar een externe website). Met deze subsidieregeling kun je maximaal € 1650,- besteden om de woning te isoleren. Stieneke Hulzebos deed mee aan de actie en liet haar vloer isoleren.

Er zijn ook leningen. Via Omgevingsdienst IJmond kun je een duurzaamheidslening(Verwijst naar een externe website) aanvragen. Of via het Nationaal Warmtefonds(Verwijst naar een externe website).

Wil je alles in één keer aanpakken tijdens een verbouwing of liever stap voor stap? Naast je eigen planning, is het goed om rekening te houden met drukke en rustige periodes in de bouw. Vaak hebben bedrijven het druk in het najaar en rustig in het voorjaar en de zomermaanden. Maak daar slim gebruik van.

Besteed je de werkzaamheden uit? Op de website van Duurzaam Bouwloket vind je een handig overzicht(Verwijst naar een externe website) van isolatiebedrijven bij jou in de buurt. Een adviseur brengt je in contact met een bedrijf en geeft je (optioneel) advies over de uitgebrachte offerte.

Waarom isoleren?

Isolatie zorgt ervoor dat je woning goed wordt afgesloten. Het beschermt tegen kou, hitte, tocht en vocht. Andersom zorgt isolatie ervoor dat warme en koude lucht niet naar buiten kan ontsnappen. Goede ventilatie is hierbij heel belangrijk. Anders kunnen er problemen ontstaan zoals vocht en schimmel. Een constante temperatuur in huis voorkomt een hoge energierekening. En het is beter voor het klimaat: Je vermindert hiermee de CO2-uitstoot.

Tip: Wist je dat je (gratis) advies kunt krijgen over energie besparen en isoleren? Dat kan via ons energieloket Duurzaam Bouwloket(Verwijst naar een externe website) of met hulp van bewonersvereniging EcoHeemskerk(Verwijst naar een externe website).

Let op: Natuurvriendelijk isoleren verplicht

In de spouwmuur en onder dakpannen leven vaak dieren zonder dat je het weet. Zoals de huismus en vleermuis. Bij isolatiewerkzaamheden overleven deze dieren het meestal niet én verdwijnen hun verblijfplaatsen. Om deze dieren te beschermen, is het bij wet verboden om verblijfplaatsen van deze dieren kapot te maken. Het is belangrijk dat u een bedrijf kiest dat natuurvriendelijk isoleert(Verwijst naar een externe website).

Bedrijven die natuurvriendelijk isoleren, laten de dieren eerst wegvliegen voordat ze aan de slag gaan. Daarna komt het bedrijf nog een keer langs om de woning te isoleren. In de woning komen weer kleine ruimten terug of worden vervangende nestkastjes geplaatst. Isoleren kan helaas niet het hele jaar door, omdat bedrijven werken met de natuurkalender(Verwijst naar een externe website). In het broedseizoen en tijdens de winterslaap wordt niet geïsoleerd. Houd hier rekening mee in je planning.